*Ελληνικά |
Η Φυλή
Ενημερωτικό δελτίο
Online επισκέπτες: 2
Επιστροφή Εκτύπωση περιεχομένου Αποστολή σελίδας με e-mail
Η φυλή ΕΠΑΝΙΕΛ ΜΠΡΕΤΟΝ
Standard FCI N 95 /05.05.2003 /F Επίσημο Στάνταρ του ΕΠΑΝΙΕΛ ΜΠΡΕΤΟΝ Ημερομηνία Έκδοσης 25/03/2003 Ταξινόμηση F.C.I . Ομάδα 7,σκύλος φέρμας,τμήμα 1.2 Ηπειρωτικός Δείκτης τύπου Επανιέλ,με αγώνες εργασίας. Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ομίλου Επανιέλ Μπρετόν Γαλλίας έχει αποφασίσει ομόφωνα στις 10 και 11Ιανουαρίου 2009 να μην δέχεται από την 31η Μαρτίου 2009 στις Εκθέσεις Μορφολογίας του τα Επανιέλ Μπρετόν τα οποία είναι χρώματος άσπρο και πορτοκαλί και τα οποία παρουσιάζουν μαύρες τρίχες σε διάφορα μέρη του σώματος όπως τα αυτιά, στην πλάτη, στην ουρά και σε διάφορα σημεία που υπάρχουν μύες διότι θεώρησε ότι αυτό το χρώμα δηλαδή το «μαύρισμα» («blackened»), όπως το χαρακτήρισε, δεν είναι στο Standard F.C.I. No. 95 που είναι της φυλής Επανιέλ Μπρετόν και ούτε υπάρχει στους σκύλους δείκτες τέτοιος χρωματισμός. Σε περίπτωση που παρουσιάζεται τέτοιο σκυλί τότε ο κριτής μορφολογίας είναι υποχρεωμένος να το απορρίψει («disqualified»). Επίσης το Διοικητικό Συμβούλιο του Επανιέλ Μπρετόν Γαλλίας απεφάσισε ότι από την 1η Ιανουαρίου 2010 τα Μπρετόν που παρουσιάζουν τον πιό πάνω λόγο αποκλεισμού δεν θα γίνονται δεκτά ούτε στην διαδικασία της επιβεβαίωσης («confirmation») του μορφολογικού τους επιπέδου που διεξάγεται πριν την έναρξη κάθε Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος.

Το μικρό φερμαδόρικο σκυλί με τις μεγάλες επιδόσεις.

Το ΕΠΑΝΙΕΛ ΜΠΡΕΤΟΝ έχει μια έρευνα πολύ μεθοδική που δεν αφήνει άψαχτο μέρος κυνηγώντας μπεκάτσα στα πυκνά, ορτύκια στο κάμπο ή πέρδικα στο βουνό. Φέρμα πολύ σταθερή, έκφραση εκπληκτική και απόρτ έμφυτο.
Αυτό είναι το Επανιέλ Μπρετόν, ένα πολύ καλό κυνηγόσκυλο, αλλά και ένας όμορφος σύντροφος.
Η καταγωγή του είναι από την Βρετάνη, μια χερσόνησο στα Β.Δ. της Γαλλίας όπου σύμφωνα με πολλές μαρτυρίες, στα τέλη του 1800 περίπου, σκυλιά που ήταν απόγονοι Ισπανικών κυνηγόσκυλων τύπου (Σπάνιελ-Επανιέλ) ζευγάρωναν με Αγγλικά Σέττερ και Σπρίγκερ-Σπάνιελ.
Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα τα δυνατά και ανομοιόμορφα ντόπια σκυλιά να αποκτήσουν μια σχετική ομοιομορφία, να γίνουν πιο κομψά με πιo καλό χαρακτήρα, αλλά κυρίως να βελτιώσουν τα κυνηγετικά τους προσόντα. Όταν το 1908 άρχισε η επίσημη πλέον εκτροφή, καθιερώθηκαν τα στάνταρ της φυλής τα οποία τροποποιήθηκαν ή διορθώθηκαν κατά σειρά τα έτη: 1908,1923,1933,1956,1995 και οριστικά πλέον το 2001.

Σύμφωνα λοιπόν με την τελευταία αυτή τροποποίηση τα επίσημα στάνταρ της φυλής είναι τα παρακάτω:

ΓΕΝΙΚΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ:

Ο πιο μικρός σκύλος φέρμας. Αρμονικά φτιαγμένος με έναν στερεό σκελετό όχι χονδροειδή. Σύνολο συμπαγές και γεροδεμένο γεμάτο ζωηράδα και ευκινησία, παραμένοντας αρκετά κομψό. Σκύλος ρωμαλέος, με βλέμμα ζωντανό και έξυπνη έκφραση. Γενικά έχει όψη ενός μικρού , κοντόχονδρο, γεμάτο ενέργεια, έχοντας διατηρήσει κατά την εξέλιξη του, το κοντόχονδρο μοντέλο που επιζητήθηκε και σταθεροποιήθηκε από τους αναμορφωτές της ράτσας.

ΑΝΑΛΟΓΙΕΣ:

Το κρανίο είναι πιο μακρύ από το ρύγχος με σχέση 3 προς 2. Ύψος θώρακα ελαφρά μικρότερο από το μισό του ύψους στο ακρώμιο. Μήκος κορμού όμοιο με το ύψος στο ακρώμιο.


ΚΕΦΑΛΙ:

Λίγο στρογγυλεμένο βλέποντάς το από μπροστά ή τα πλάγια. Βλέποντάς το από πάνω η πλάγια επιφάνεια φαίνεται λίγο κυρτή. Η πάνω γραμμή της κεφαλής είναι παράλληλη με την γραμμή του ρύγχους. Το πλάτος του κρανίου μετρημένο μεταξύ των ζυγωματικών τόξων είναι μικρότερο από το μήκος του. Τα τόξα πάνω από τα μάτια δεν προεξέχουν αλλά σχηματίζουν μία ελαφριά καμπύλη. Το αυλάκι μεταξύ των ματιών καθώς και η τοξοειδής κορυφή του κρανίου είναι ελαφρώς εμφανή. Το ρινομετωπικό κοίλωμα (STOP) είναι εμφανές χωρίς υπερβολή. Η ινιακή κορυφή του κρανίου καθώς και τα ζυγωματικά τόξα είναι μετρίως εμφανή. 

ΣΩΜΑ:

Γραμμή ράχης ευθύγραμμη έως το νεφρό και την αρχή των καπουλιών.
Ακρώμιο αρκετά ευκίνητο, λίγο ανυψωμένο.
Ράχη ευθύγραμμη, κοντή και άκαμπτη, στενά δεμένη με το νεφρό.
Μέση (νεφρό) κοντή φαρδιά και μυώδης.
Θώρακας κατεβασμένος έως το ύψος του αγκώνα, φαρδύς με τις πλευρές καλά κυκλωτές χωρίς να είναι κυλινδρικός.
Ουρά προσκολλημένη ψηλά φέρεται οριζόντια ή ελαφρώς προς τα κάτω. Το Επανιέλ Μπρετόν μπορεί να γεννηθεί άνουρο η βραχύουρο.

 


ΤΡΙΧΩΜΑ:

Πρέπει να είναι λεπτό, όχι μεταξένιο, ίσιο ή ελαφρά κυματοειδές πάνω στο σώμα, ποτέ κατσαρό.
Λείο στο κεφάλι και στο εμπρός μέρος των ποδιών. Στο πίσω μέρος των ποδιών υπάρχει άφθονο τρίχωμα με κρόσσια που μικραίνουν προοδευτικά σε μήκος έως τον καρπό ή τον ταρσό αντίστοιχα.

ΧΡΩΜΑ:

Λευκό πορτοκαλί, το πιο διαδεδομένο. Λευκό-καστανό, Λευκό-μαύρο, Τρίχρωμο.
Μονοχρωμία δεν είναι αποδεκτή.

ΥΨΟΣ:

 • Αρσενικά: Ελάχιστο: 48cm με μια ανοχή 1cm λιγότερο. Μέγιστο: 51cm με μια ανοχή 1cm περισσότερο.
 • Θηλυκά: Ελάχιστο: 47cm με μια ανοχή 1cm λιγότερο. Μέγιστο: 50cm με μια ανοχή 1cm περισσότερο.

ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΣΤΑΝΤΑΡ:

Κίνηση περήφανη, ζωντανή και σπινθηροβόλα. Καλπασμός ενεργητικός και εύκολα κυλιόμενος, με γρήγορες εναλλαγές μαζεμένων κινήσεων. Απορρίπτεται ο επιμήκης ή πηδητικός καλπασμός.
Κράτημα κεφαλιού ψηλά, όχι υπερβολικά πάνω από την γραμμή της ράχης.
Έρευνα έξυπνη, μεθοδική όχι μηχανική, με σταθερή επαφή με τον κυναγωγό.
Φέρμα πάντα σε όρθια θέση. Μετά από έναν γρήγορο έλεγχο μιας αναθυμίασης ο σκύλος πρέπει να ανέβει με δύναμη και σιγουριά για να μπλοκάρει το θήραμα. 

     

Σφάλματα αποκλεισμού :

 • Οποιοδήποτε σφάλμα στο ταμπεραμέντο όπως: τάση να δαγκώνει, επιθετικότητα προς άλλο σκύλο ή άνθρωπο, υπερβολική ντροπαλότητα
 • Έλλειψη τύπου: Ελλειπή χαρακτηριστικά της φυλής, το οποίο σημαίνει ότι το ζώο σαν σύνολο δεν μοιάζει με αυτά της φυλής του.
 • Ύψος: Εκτός των ορίων που τίθενται από το προβλεπόμενο πρότυπο.
 • Επίπεδα κεφαλιού: συγκλίνοντα και όχι παράλληλα
 • Αφύσικα σημάδια: Άσπρη βούλα στο αυτί ή το μάτι.
 • Μάτια: Πολύ ανοιχτόχρωμα, με διαφορετικά χρώματα, εσωστρεφές ή εξωστρεφές πέσιμο της βλεφαρίδας ή τοποθετημένο σε λευκή περιοχή.
 • Σιαγόνες: Προγναθισμός ή υπογναθισμός
 • Δόντια: Οι πρώτοι προγομφίοι (ΡΜ1) και των δύο σιαγόνων και οι τελευταίοι γομφίοι της κάτω σιαγόνας θεωρούνται χωρίς σημασία. Μπορεί μόνο να γίνει αποδεκτό η απουσία δύο ΡΜ2 (2ος προγομφίος) ή ενός δεύτερου προγομφίου (ΡΜ2) και ενός τρίτου προγομφίου (ΡΜ3). Συνεχόμενη (δηλ. το ένα μετά το άλλο) απουσία των δυο αυτών δοντιών (ΡΜ2 και ΡΜ3) είναι λόγος αποκλεισμού. Η απουσία οποιουδήποτε άλλου δοντιού είναι λόγος αποκλεισμού.
 • Χρωματισμός: Ιδιαίτερα εμφανής περιοχή χωρίς χρώμα (αποχρωματισμός) στην μύτη ή στα βλέφαρα. Μονοχρωμία τριχώματος.
 • Οιαδήποτε ανωμαλία στα πόδια που εμποδίζει την ομαλή λειτουργία  του στην βάδιση έστω κι αν είναι υποτυπώδης.
 • Σοβαρή ανωμαλία στην μορφολογία του ζώου. Οιονδήποτε σκυλί της ράτσας παρουσιάζει φυσική (σωματική) ανωμαλία ή ανωμαλία στην συμπεριφορά είναι λόγος αποκλεισμού.

Ν.Β. Τα αρσενικά να έχουν δύο εμφανής φυσικούς όρχεις πλήρως κατεβασμένους στο οσχέον.

 
 
Επιστροφή Αρχή σελίδας Εκτύπωση περιεχομένου